دوربین مداربسته چیست؟

closet circuit television یا به اختصار cctv می باشد. دوربین مداربسته به دوربین هایی گفته میشود که در محل خود ثابت بوده و تصاویر را به محل مورد نظر ارسال می نماید. اما معنی آن از نظر فنی دوربین های ویدیو تلفن و کنفرانس را نیز شامل میشود.

تاریخچه:

نخستین سیستم مداربسته در سال ۱۹۴۲ میلادی توسط شرکت زیمنس آلمان به منظور مشاهده پرتاب موشک های v2 نصب شد. یک مهندس آلمانی بنام “والتر بروچ” مسئول نصب این سیستم بود.

اولین رونمایی از دوربین مداربسته در اماکن عمومی آمریکا در سال ۱۹۷۳ بود. زمانی که در میدان تایمز نیویورک اولین دوربین مداربسته به منظور جلوگیری از جرایم در محدوده نصب شد اما نقش چشمگیری در کاهش جرایم ایفا نکرد. تا اینکه در سال ۱۹۸۰ دوربین های مداربسته در سطح گسترده ای در سراسر آمریکا حتی در مراکز عمومی بکار گرفته شد. بنظر می آمد استفاده از دوربین مداربسته راهی ارزان تر در مقایسه با بکارگیری نیروهای پلیس برای شناسایی جرایم باشد. از نیمه دوم سال ۱۹۹۰ پلیس دوربین های زیادی را در سطح شهرها بخصوص مراکز عمومی ، مدارس و پروژه های ساختمانی نصب کرد.

در انگلستان نیز استفاده از دوربین مداربسته بسیار متداول شد. شهر “نورفولک” انگلستان نخستین جایی در این کشور بود که دوربین ها در آن نصب شدند.بطور کلی در دهه میلادی بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ استفاده از دوربین های مداربسته در بسیاری از کشورها رواج یافت.

هدف از نصب دوربین مداربسته

دوربین مداربسته بیشتر به منظور یک سیستم ایمنی نصب میشود ولی می‌تواند اهداف متفاوتی داشته باشد که به دو بخش تقسیم میکنیم:

• کاربرد امنیتی:

یکی از مهم‌ترین اهداف نصب سیستم تصویری، برقراری امنیت است. با استفاده از دوربین‌ مداربسته هم می‌توان از وقوع جرم پیشگیری کرد و هم در صورت وقوع جرم، می‌توان پیگیری شخصی یا حتی قضایی کرد.

• کاربرد نظارتی:

یکی دیگر از اهداف نصب دوربین مدار بسته، امکان نظارت است‎‎. با نصب سیستم نظارتی در محیط‌ کار، می‌توان به مجموعه نظم داد و بهره‌وری را به میزان قابل توجهی افزایش داد.

  • نظارت بر خط تولید جهت کنترل و بهینه سازی عوامل تولید
  • نظارت محیط کار جهت کنترل روابط کاری و نظارت تصویری عمومی
  • حفاظت پیرامونی بر محیط و مرزها و…
  • کنترل ورود و خروج وسایل نقلیه، ثبت تخلفات رانندگی و…
  • کنترل انبار شامل نظارت بر ورود و خروج کالا، عملکرد نیروی انسانی و…

انواع دوربین مداربسته از نظر نوع سیگنال و شکل ظاهری

از نظر نوع سیگنال:

  • دوربین های آنالوگ
  • دوربین های آی پی تحت شبکه
  • دوربین های دو منظوره

از نظر شکل ظاهری و کاربرد:

  • دوربین های دام dome
  • دوربین های صنعتی
  • دوربین های مینیاتوری
  • دوربین های مادون قرمز ir
  • دوربین های اسپید دام (دوربین های چرخشی ptz)

دوربین های آنالوگ

دوربین های انالوگ اولین نسل دوربین های مداربسته می باشند که برای دریافت و ارسال تصویر و صدا از امواج آنالوگ استفاده می کنند.ارسال صدا و تصویر این دوربین ها توسط کابل دورشته ای منتقل می شوند که یک رشته از سیم ها نقش جلوگیری از نویز بر سیم اصلی را ایفا می کند. کابلی که مورد استفاده قرار میگیرد کابل کواکسیال rg59 است.

کیفیت این دوربین ها چون همواره در معرض نویز قرار دارد یکی از تهدیدات جدی بر کیفیت دوربین های مداربسته آنالوگ می باشند. به همین دلیل استفاده از کابل و تجهیزات با کیفیت بالا روی کیفیت تصویر تاثیر بسزایی دارد.

برای ضبط تصاویر آنالوگ نیز چاره ای به روی آوردن سیستم دیجیتال نیست. بنابراین در نهایت باید تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل شوند. بدین منظور از دستگاه “ضبط تصاویر دیجیتال” dvr استفاده می شود. دی وی آر ها دستگاه های مختص ضبط و کنترل تصاویر دوربین های آنالوگ هستند. این دستگاه امکان کنترل و ارتباط دیجیتال با شبکه را نیز فراهم می کند.

به دلیل قیمت پایین تر دوربین های آنالوگ نسبت به دوربین های دیجیتال این دوربین ها به عنوان دوربین های مداربسته رایج در بازار ایران شناخته می شوند. گرچه اخیرا بازار به سمت دیجیتال شدن پیش می رود و بسیاری از سازمان ها به سوی دوربین های ip متمایل شده اند اما هنوز سرعت جایگزینی این نسل قبلی دوربین ها با نسل جدید دوربین های دیجیتال کند است.

مزایای دوربین های آنالوگ:

  • قیمت مناسب
  • تنوع زیاد در بازار
  • نصب اسان نسبت به دوربین های دیجیتال

معایب دوربین های آنالوگ:

  • پایین بودن کیفیت نسبت به دوربین های دیجیتال
  • -نویز پذیری به دلیل استفاده از سیستم آنالوگ
  • هزینه زیاد سیم کشی
  • کیفیت پایین و نا امن بودن در ارتباط بیسیم

همانگونه که اشاره شد هنوز دوربین های آنالوگ در بازار ایران به عنوان دوربین های مداربسته عوام پسند بکار میرود. شاید بتوان گفت یکی از دلایل مهمی که از دوربین انالوگ استفاده میشود توانایی نصب راحت ان است ولی امروزه بسیاری از شرکت های مهم نه تنها به کارکنان خود دوربین های انالوگ را اموزش میدهند بلکه تمام تلاش خود را روی دوربین های تحت شبکه دوربین دیجیتال و دوربین های ipگذاشته اند امروزه در بیشتر شرکت های مهم و اداره جات از دوربین های تحت شبکه استفاده میشود.

دوربین های آی پی تحت شبکه

دوربین های ip نسل جدید دوربین های مداربسته هستند. امروزه در بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربین های دیجیتال نشان داده است. این دوربین ها از امواج دیجیتال برای ارسال داده های تصویر و صدا استفاده می کنند. ضمن بکارگیری از امواج دیجیتال ، آنها تحت بستر شبکه کنترل و مرتبط می شوند. هر دوربین همانند یک وسیله در شبکه عمل می کند و به وسیله شناسه شبکه ip و در قالب الگوها و قوانین شبکه به مرکز کنترل متصل می گردد.

مزایای دوربین های آی پی

  • کیفیت بالای تصویر
  • امکان ارتباط بیسیم با امنیت و کیفیت بالا
  • امکان ارسال همزمان تصویر،صدا و برق در بستر شبکه

معایب دوربین های آی پی

  • قیمت بسیار بالا نسبت دوربین های آنالوگ
  • محدودیت پهنای باند

دوربین های تحت شبکه ارتباط نزدیکی با شبکه جهانی اینترنت دارند. می توانند از شبکه داخلی به شبکه اینترنت متصل شوند و یا حتی مستقل از شبکه داخلی به اینترنت مرتبط شده و از آن طریق کنترل شوند. برای ضبط تصاویر از دستگاه nvr استفاده میشود.

ارتباط دوربین های مداربسته بیسیم از طریق ip بسیار مطمئن تر و امن تر است. برخلاف دوربین های آنالوگ که نگرانی است ربوده شدن تصاویر توسط هر فرد مبتدی توسط دریافت امواج آنالوگ وجود داشت در سیستم های بستر شبکه امکان کد گذاری امنیت بالایی را برای آن فراهم می کند. ضمن اینکه ارتباط بیسیم دیجیتال و تحت شبکه بدون افت کیفیت تصویر و صداست و امواج نویز بر کیفیت تصویر بی تاثیر است.

یکی از پیشرفت های شبکه یعنی power ove ethernet به اختصار poe اشاره کرد که برق را در بستر شبکه می فرستد و از کابل برق فاکتور می گیرد. در واقع با قابلیت poe ، تصویر ، صدا و برق را تنها از طریق همان کابل شبکه استفاده میشود که این یک مزیت برای سیستم های تحت شبکه بشمار می رود.

دوربین های دومنظوره

به دوربین های آنالوگی گفته میشود که پورت خروجی شبکه نیز در آنها تعبیه شده است. از نظر کیفیت همان کیفیت دوربین های آنالوگ را دارد . دوربین های دو منظوره امکان استفاده بصورت دوربین آنالوگ و یا دوربین تحت شبکه را میدهد.

استفاده از این دوربین ها تنها زمانی توصیه می شود که سیستم مداربسته از نوع آنالوگ بوده اما اتصال یک یا چند دوربین بصورت مستقیم به شبکه مورد نیاز است.

دوربین های دام dome

کلمه دام dome به معنی لغتی گنبد است. از این دوربین ها بیشتر برای نصب بر روی سقف طراحی شده و در بازار با اشکال و کیفیت های متفاوت موجود است. صرف نظر از قابلیت دید در شب و یا نوع لنز یا نوع امواج به کلیه دوربین های سقفی گنبدی شکل دوربین دام گفته می شود.

دوربین های بولت bullet

دوربین های بولت به شکل استوانه ای میباشد ، ساختار ظاهری این دوربین ها طولی می باشد که یک نقاب بالای آن برای جلوگیری از نفوذ آب و گردوغبار به داخل چیپست دوربین میباشد . این دوربین ها در محیط بیرون Out Door مورد استفاده قرار می گیرد

دوربین های صنعتی

این دوربین ها صرفا فقط منحصر به مصارف صنعتی نیست. نام اصلی این دوربین های بادی body camera می باشد.

این دوربین ها از نظر شکل ظاهری مکعب مستطیل میباشند که قابلیت نصب لنز بصورت جداگانه را نیز دارند.

سایر دوربین ها قابلیت سوار شدن لنز یا تعویض آن را ندارند از این دوربین ها بیشتر در جاهایی استفاده می شود که زوم یا فکوس مطلوب باشد.
دوربین های صنعتی با قاب و یا بدون قاب در داخل و یا خارج ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

دوربین های مینیاتوری

دوربین های مینیاتوری یا mini camera همانگونه که از نامشان پیداست دوربین های مداربسته کوچک متداول در بازار هستند. از این دوربین ها بیشتر به عنوان دوربین های مخفی استفاده می شود. معمولا آنها را در جایی که می خواهند دوربین نامحسوس باشد بکار می گیرند.

دوربین های آی آر IR

به کلیه دوربین ها که از نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر در تاریکی استفاده می شود دوربین های اینفرارد یا ir گفته می شود. معمولا تعدادی led د اطراف لنز این دوربین ها نصب شده و بوسیله یک سنسور نور در تاریکی روشن می شوند.

دوربین های اسپیددام چرخشی

دوربین های speed dome یا چرخشی و یا ptz به کلیه دوربین های مداربسته گفته می شود که قابلیت چرخش دوربین در جای خود بوسیله کنترل کننده یا اتوماتیک فراهم شده باشد. از این دوربین ها بیشتر در مواقعی استفاده می شود که نیاز است که فرد تصاویر دوربین مداربسته را همزمان نظارت کند. از اینرو فرد می تواند با استفاده از قابلیت ptz سیستم های مداربسته ، دوربین را به هر جهت که می خواهد بچرخاند و در هر جا که می خواهد زوم کند. دوربین های اسپید دام به دلیل تعبیه شدن موتور روی آنها از قیمت بالاتری نسبت به سایر دوربین های مداربسته برخوردارند.

دوربین های مخفی

دوربین های مداربسته مخفی به هر شکل و اندازه ای وجود دارد. دوربین مخفی را در هر جای ممکن میتوان جاسازی کرد. انواع پیش ساخته آنها در قاب های مختلفی مثل قاب سیستم اطفاء یا قاب زنگ ، ساعت دیواری ، پریز برق موجود است. معمولا از دوربین های مینیاتوری به عنوان دوربین های مخقی استفاده می شود.