در این مقاله به صورت مختصر به ماهیت، روشهای کار، فواید و امکانات و امنیتی سیستم ویپ VoIP (تلفن تحت شبکه) میپردازیم.
ویپ VoIP چیست؟
برای برقراری مکالمات تلفنی، قبل از هر چیز شما به یک تلفن نیاز دارید که بستر انتقال است و یک دستگاه مرکزی برای اتصال طرفین به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
در سیستمهای قدیمی این موارد مکانیکی و آنالوگ بود. صدا در مبدا به صورت آنالوگ دریافت میشود و به سمت دستگاه مرکزی رفته و از آنجا به سمت طرف مقابل هدایت میشود.
این دستگاه مرکزی برای تلفنهای خانگی در مخابرات قرار دارد و در شرکتها، سانترالهای آنالوگ نصب میشوند.
در سیستم ویپ VoIP که مخفف عبارت ( Voice Over IP ) میباشد، تمام مکالمات تلفنی به صورت دیجیتال انجام میگیرد. در حالت اولیه، صدا به فرم دیجیتال تبدیل شده و به سمت مرکز و طرف مقابل ارسال میشود.
روش کار سیستم ویپ VoIP
همانگونه که میدانیم سیستمهای قدیمی و سنتی از شبکه سوئیچینگ بسته یا CSN که مخفف عبارت ( circuit-switched network ) بهره میبرند.
برای برقراری تماس در سیستمهای آنالوگ، سیگنالهای صوتی روی زوج سیم مسی حرکت میکنند تا به طرف مقابل برسند ارتباط را ممکن کنند.
به همین دلیل یک ارتباط کابلی مسی بین دو طرف باید برقرار باشد. اگر سیستم در حالت ساده باشد یک زوج سیم بین طرفین هم باشند کافی است.
اما در حالت سانترال و مخابراتی، همه کابلها به یک مرکز وارد میشوند. که این مرکز به صورت اتوماتیک ارتباط کابلی را بین طرفین برقرار میکند.
سیستم ویپ VoIP از PST بهره میگیرد. PST مخفف عبارت ( packet-switching technology ) میباشد. هنگام استفاده از این روش، سیگنال صدا به بستههای کوچک دیتا تبدیل میشود.
سپس روی بستر شبکه انتقال داده میشوند و تماسهای صوتی را دریافت و ارسال میکنند. در سیستم ویپ VoIP انتقال صدا همانند انتقال اطلاعات صورت میگیرد و این سیستم به سیم مسی وابسته نمیباشد.
در این صورت امکان استفاده از شبکه WiFi، مسیریابها، سیستم موبایل و همه موارد شبکه و اینترنت وجود دارد. در نتیجه در این سیستم محدودیت جغرافیایی معنایی ندارد.
فواید استفاده از سیستم ویپ VoIP
بهقدری سیستم ویپ VoIP گسترده و جامع میباشد که در شرکتها و سازمانها و حتی کشورهای صنعتی، تقریبا تمامی آنها از این تکنولوژی استفاده میکنند. با استفاده از این سیستم تلفن تحت شبکه، شرکتها میتوانند بهره وری روزانه خود و ارتباطات خود را افزایش دهند.
به دلیل اینکه سازمانهای بزرگ به صورت عادی دارای شعب زیاد، مکالمات راه دور و تعداد تماس بالا هستند، استفاده از این سیستم برای آنها بسیار موثر و ضروری میباشد.
سیستم ویپ VoIP ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد که به نفع تجارت و کسب و کار شماست. در لیست زیر به بعضی از این ویژگیها اشاره کردیم.
- امکانات پایه
- عدم محدودیت جغرافیایی
- مدیریت آسان
- ارتباط رایگان
- حفظ شماره
- گسترش آسان
- کنفرانس چند طرفه
- استفاده از تلفنهای نرم افزاری
- امکان اتصال موبایل
- صندوق پستی
- امکان برقراری مکالمه تصویری
- دریافت فکس و ارسال آن به صورت ایمیل
- لیست مکالمات
- امکان ضبط و شنود مکالمات
- شماره گیری با نام اشخاص
- بستن شمارههای خاص
- شماره گیری سریع
- منشی تلفنی IVR چند لایه
- و امکانات دیگر …
قابلیت جابجایی و گسترش
با وجود این ارتباط پیشرفته، امکان از دست رفتن تماسها به دلیل دور بودن از محیط کاری وجود ندارد.
شما میتوانید مکالمات خود را به شرکت منتقل کنید یا از دفتر تماس به موبایل شما منتقل شود، در نتیجه هیچ مکالمهای از دست نخواهد رفت.
از طریق تلفنهای تحت شبکه و موبایل، به راحتی بر روی بستر اینترنت قرار گرفته و به سیستم مرکز تلفن محل کارتان وصل میشود.
مقرون به صرفه و اقتصادی بودن VoIP
از آنجایی که امکانات زیادی در این سیستم قرار داده شده است، زمانی که صحبت از امکانات پیشرفته میشود، بسیاری از آنها در مدل قدیمی قابل اجرا نیستند و اجرا شدن آنها نیاز به تجهیزات اضافه دارد.
ارتباطات یکپارچه روی بستر اینترنت و اینترانت از امکاناتی هستند که قابلیت اجرا در سیستمهای سنتی را ندارند. استفاده از این شیوه نوین، تا حدودی هزینه مکالمات شما را کاهش میدهد.
برقراری مکالمه تصویری، از دیگر ویژگیهای سیستمهای ویپ VoIP است که در سیستمهای آنالوگ قابل اجرا شدن نیست.
کاربردهای مهم سیستمهای ویپ VoIP
- حذف هزینه خرید تجهیزات اضافی برای امکانات بیشتر
- حذف هزینه سیم کشی مجزا برای تلفنها
- کاهش هزینه مکالمات
تجهیزات مورد استفاده در سیستم ویپ VoIP
برای راه اندازی یک مرکز تلفن تحت شبکه IP-PBX به موارد زیر نیاز داریم.
مرکز تلفن تحت شبکه IP-PBX : این همان مرکز تلفن سانترال شما است که با تکنولوژی voip کار میکند.
تلفن تحت شبکه IP-Phone: تلفنها در سیستم ویپ VoIP متفاوت تر از آنالوگ است. این سیستم از تلفنهای IP-Phone در ویپ استفاده میکنند.
ATA
هنگامی که قصد استفاده از تجهیزات آنالوگ مانند تلفنهای بیسیم آنالوگ یافت را داشته باشید، میتوانید از ATA استفاده کنید. این وسیله با داشتن یک ورودی شبکه و یک ورودی آنالوگ، با وصل شدن به دستگاه آنالوگ داخل مرکز ویپ VoIP ریجستر میشود.
هدست Headset: برای برقراری مکالمه، نیاز به میکروفون و اسپیکر هست که هدست کار هر دو را انجام خواهد داد. از دیگر کاربردهای آن، اتصال به تلفن است. هنگامی که اپراتورها مشغول کار دیگری باشند، حین مکالمه از آن استفاده میکنند.
وب کم Webcam : از سیستم ویپ VoIP میتواند برای مکالمات تصویری نیز استفاده نمود. هنگام استفاده از تلفن نرم افزاری روی کامپیوتر برای انتقال تصویر از وب کم استفاده میکنند.
گیت وی Gateway : یکی از کاربردهای این دستگاه، انتقال خطوط آنالوگ از یک نقطه به نقطه دیگر است. کاربرد دوم آن، اتصال خطوط شهری و دستگاههای آنالوگ به مراکز تلفن، FXO برای اتصال خطوط شهری و FXS برای اتصال تجهیزات آنالوگ است.
کارت ویپ VoIP یا VoIP Card: هنگامی که مرکز تلفن نرم افزاری را راه اندازی کند، برای وصل شدن خطوط شهری به آن، از این کارتها استفاده میشود. کارت روی سیستم نصب میشود و ورودی برای خطوط شهری را در اختیار کاربر قرار میدهد.
امکان برقراری ارتباط به صورت تماس ویدیویی کنفرانس تلفنی و چت به صورت یکجا
در مراکز VoIP پیشرفته، نرم افزارهای کمکی هم وجود دارند که امکانات فراوانی را در اختیار کاربر قرار میدهند.
این امکانات عبارتند از:
- چت گروهی
- کنفرانس ویدیویی
- کنفرانس تلفنی
- بین تماسهای همزمان جابجا شوید
- اشتراک گذاری ویدیو
- پیام فوری (IM )
امنیت در سیستمهای VoIP
وجود امنیت و ایمنی، یکی از بزرگترین نگرانیهای صاحبان مشاغل است. تلفنهای تحت شبکه ویپ VoIP بسیار امن و ایمن است و به دلیل وجود چند ویژگی مخصوص، امنیت زیادی را برقرار میکند.
برای مثال بسیاری از روترهای ویپ VoIP از ویژگیهای پیشرفته برخوردار هستند. مطمئن بودن از ایمن بودن شبکه اولین قدم برای اتصال محکم و قوی تلفن VoIP میباشد.
همچنین از لحاظ پایداری و کیفیت در سطح بالاتری از سیستمهای سنتی قرار دارد. وجود عدم اختلال و هماهنگی در مراکز درمانی، پزشکی، پلیس و شرکتهای بزرگ و اماکن حساس دیگر، نتایج بهره گیری از این تکنولوژی پیشرفته است.